Wanneer ga je nu naar een kindercoach en wat kan een kindercoach dan doen?
Als ik vertel dat ik kindercoach ben en een eigen praktijk heb zijn dit de meest gestelde vragen dus ik dacht laat ik die dan maar eens beantwoorden in mijn eerste Blog (spannend). Ik snap de vragen goed want het beroep van kindercoach is een vrij nieuw beroep in Nederland. Ik ga het proberen uit te leggen.

Kindercoaches worden opgeleid om samen met het kind/jongere en de ouders te kijken naar de hulpvraag en dan gaat de kindercoach in het algemeen oplossingsgericht te werk. In de meeste gevallen wordt er niet zozeer gekeken wat de oorzaak dan wel niet is. Soms is het fijn te weten wat de oorzaak is maar dat is dan een feit en daar wordt niet verder in ‘gegraven’. De oplossing voor de meeste hulpvragen zit bij het kind zelf, maar het kan nodig zijn dat er iemand samen met het kind die weg naar het antwoord begeleid.
Met behulp van bijvoorbeeld spel, tekeningen, klei, poppen, Playmobile, verhalen voorlezen, verhalen schrijven, enzovoort komt het kind dan zelf tot de mogelijke oplossing van de hulpvraag. Wat vooral fijn is, is dat we wat gaan doen en niet alleen maar praten.

“Je ontdekt meer over iemand door een uur met hem te spelen
dan door een jaar met hem te praten”.
‘Plato’

Welke hulpvragen kom ik dan zoal tegen? Nou dat kan bijvoorbeeld zijn;
mijn kind kan ineens zo boos worden’
mijn kind blijft zo verdrietig na het overlijden van….’,
mijn kind is de laatste tijd zo dwars en we weten niet waardoor’,
mijn kind heeft faalangst’,
mijn kind is/werd gepest’,
mijn kind slaapt zo slecht’,
mijn puber is zo somber’,
mijn puber gaat niet graag naar school’,

en ga zo maar door, er kunnen zoveel hulpvragen zijn waar je als ouder(s) op dat moment even niet meer mee uit de voeten kunt.
Ga je dan naar een psycholoog? Nee. Soms kan een huisarts wat aanbieden maar in mijn optiek is het voor een kind of jongere een veel fijnere omgeving in een gezellige coachpraktijk, of heel vertrouwd bij het kind thuis of lekker buiten tijdens een wandeling of een potje voetbal. Een omgeving die voor het kind prettig is en die meer dan voldoende uitdaging bied om aan de slag te gaan.

Persoonlijk zie ik het kind als een onderdeel van het gezins-/familiesysteem waardoor ik ook zeer regelmatig alleen met de ouders werk. Ouders kunnen ook met hun opvoedvraag in de praktijk terecht zonder dat ik het kind zie.
Specifiek voor Praktijk MooiLeven is nog dat ik me extra heb verdiept in het hooggevoelige kind, het kind wat te maken heeft met rouw en verlies na overlijden of scheiding en zelfs met trauma.

Deze onderwerpen komen in een volgend Blog zeker nog aan de orde en voor nu kunt u alvast kijken om mijn website voor wat extra informatie. http://www.mooi-leven.nu/

Ik hoop dat ik antwoord heb kunnen geven op de gestelde vragen van; Wanneer ga ik naar een kindercoach en wat kan die dan doen?
Tot in mijn volgende Blog

Carola Munster